Utrikes

Grannar samarbetar mot talibaner

UTRIKES

Talibaner. Två självmordsattacker mot polishögkvarter utförda av talibaner i Afghanistan och Pakistan krävde många liv på tisdagen. Ländernas säkerhetsstyrkor planerar nu att samordna sina insatser mot talibanerna.

Över 20 poliser dödades i en talibanattack mot polishögkvarteret i Puli Alam i provinsen Logar söder om den afghanska huvudstaden Kabul.

Attentatet skedde dagen efter det att armén inlett en offensiv mot talibanerna i södra delen av landet, i ett försök att försvaga rörelsen innan den sätter i gång sin årliga våroffensiv.

Arméoffensiven äger rum i fyra distrikt i Helmand-provinsen och är den första större attacken sedan de USA-ledda Natostyrkorna vid årsskiftet avslutade sitt stridsuppdrag i Afghanistan. Den är också inriktad mot mål i grannprovinserna Kandahar, Farah och Uruzgan.

Afghansk operation

– Detta är en helt afghansk-planerad och afghansk-ledd operation. Den kommer att fortsätta tills vi uppnått framgång, säger general Abdul Khaliq till AFP.

Enligt försvarsdepartementet dödades 76 talibaner i måndags, offensivens första dag. I närliggande Kandahar-provinsen dödades sex poliser i ett bakhåll av talibaner.

I grannlandet Pakistan utlöste en taliban en sprängladdning vid polishögkvarteret i Lahore på tisdagen. Attacken krävde sex andra människors liv.

Skilda rörelser

Talibanerna i Afghanistan och Pakistan är separata rörelser men har samma mål: att skapa ett strängt islamiskt styre.

Tisdagens attacker i respektive land förföll inte samordnade, enligt Reuters. De ägde rum samma dag som Pakistans säkerhetschef och arméchef besökte Kabul för möten med de afghanska ledarna. Samtalsämnet var hur de kan samarbeta för att bekämpa militanta extremister på bägge sidor om gränser.

– Pakistan arbetar med Afghanistan och regeringen för att göra allt vad man kan för att bli av med det här terrorhotet, sade den pakistanske arméchefen Rahil Sharif på en pressträff.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes