Utrikes

Två anhållna för medhjälp

UTRIKES

Danmark. Frågorna runt om den misstänkte gärningsmannen har agerat på egen hand kvarstår men efter polisens tillslag under gårdagen, då ett flertal personer greps, är nu två personer anhållna misstänkta för medhjälp.

Polisen har inte namngett gärningsmannen men enligt danska medier heter han Omar Abdel Hamid el-Hussein. Under söndagen greps ett flertal personer och enligt Ekstrabladet är nu två av dessa anhållna, misstänkta för medhjälp till mord och mordförsök.

Framför allt ska de två männen ha hjälpt gärningsmannen att skaffa fram vapen. Både nekar till brott.

Det kommer hela tiden fler detaljer om dåden. Omar Abdel Hamid el-Hussein ska ha låtsas vara full för att komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter drog han upp en pistol och avlossade flera skott som dödade den 37-årige judiske mannen och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande.

Samtidigt är flera av de poliser som deltog i helgens insats i centrala Köpenhamn kritiska mot den utrustning de använde. En del tvingades bära skyddsvästar i fel storlek och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes