Utrikes

Hopp om nytt frisläppande i Egypten

UTRIKES

Egypten. Egypten kan komma att släppa ytterligare en av de fängslade al-Jazira-journalisterna inom kort. Det ska handla om den egyptisk-kanadensiske journalisten Mohamed Fahmy.

Uppgifterna kommer från den avgående kanadensiske utrikesministern, John Baird, som diskuterat fallet med den egyptiska regimen. Enligt Baird, som intervjuades i kanadensiska CBC, kommer Fahmy att släppas inom kort.

Fahmy greps tillsammans med australiske Peter Greste och egyptiern Baher Mohamed i december 2013 på ett hotell i Kairo när de rapporterade om händelseutvecklingen i Egypten efter militärkuppen sommaren 2013. Qatar äger tv-kanalen al-Jazira och den egyptiska regimen ansåg att kanalen och landet stöttade det Muslimska brödraskapet. Sedan dess har ländernas relationer förbättrats.

Peter Greste släpptes i söndags och har beskrivit släppandet som en "stor lättnad" blandad med "otrolig ångest" över att lämna kollegorna kvar.

-Det har varit som att födas på nytt. Nu hoppas jag att Egypten släpper de andra, sade Greste i den första intervjun i frihet.

Greste hann sitta 400 dagar i fängelse. Under rättegången anklagades - och dömdes - han, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed för att ha "spridit falsk information", stöttat det förbjudna Muslimska brödraskapet och smutskastat Egypten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes