Utrikes

Långt fler eboladöda än WHO uppger

UTRIKES

Genève. Tusentals fler människor har avlidit i ebolautbrottet än vad världshälsoorganisationen WHO har i sin officiella statistik.

– Det är mängder av dödsfall som fattas i den här epidemin, säger WHO:s strategichef Christopher Dye.

Enligt honom kan så många som 5 000 dödsfall fattas i redovisningen, vilket skulle betyda att den totala siffran närmar sig 10 000. Dye uppger att den bedömningen grundar sig på att dödligheten i sjukdomen är cirka 70 procent i Guinea, Sierra Leone och Liberia, de länder som drabbats värst av viruset som enligt WHO:s senaste bekräftade siffra har smittat 13 042 personer.

WHO orsakade förvirring i onsdags när FN-organet redovisade 4 818 dödsfall i epidemin, vilket är färre än antalet döda som redovisades den 31 oktober. Även antalet infekterade minskade något. Enligt Dye beror det på att WHO har förändrat sättet som olika databaser används på för att få fram siffrorna - inte på att färre drabbas.

– Många, många människor dör fortfarande i ebola, säger han.

På de värst drabbade platserna finns vissa positiva tecken, antalet smittade planar ut. Dye säger att det "framstår som ganska klart för oss" att det inte kommer att bli frågan om de miljontals fall i januari som tidigare har befarats i de mest pessimistiska prognoserna för 2015.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes