Dyrt monument upprör i Senegal
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-03
Dakar. En jättestaty i nordkoreansk socialrealistisk stil, högre än Frihetsgudinnan och kostnadsberäknad till runt 200 miljoner kronor.
På lördagen invigdes monumentet i Dakar, till tonerna från kraven på presidentens avgång.
"Monumentet över den afrikanska renässansen", placerat på en höjd ovanför den senegalesiska huvudstaden, invigdes dagen innan Senegal firar sin självständighet från Frankrike för precis 50 år sedan. Monumentet har tillkommit på initiativ av president Abdoulaye Wade för att symbolisera hoppet om en pånyttfödd afrikansk kultur och självkänsla, en slutgiltig befrielse från det koloniala oket.
Men det är mycket med monumentet som får oppositionen att se rött.
Kostnaden: 200 miljoner kronor i ett land med stora brister i infrastruktur, utbildning och hälsovård och där halva befolkningen lever under fattigdomsgränsen.
Fördömande fatwa
Utformningen: En halvnaken, muskulös man kliver upp ur en vulkan med en baby på armen och en lättklädd kvinna i släptåg. Så stötande för många i den huvudsakligen muslimska befolkningen att en ledande imam i fredags uttalade en fördömande fatwa över monumentet.
Att monumentet är uppfört av nordkoreaner retar också många. Det anses ha tagit jobb från senegalesiska byggnadsarbetare, och den nordkoreanska proletärvulgära stilen anses fjärran från afrikanska estetiska normer.
Inte minst upprör det oppositionen att den 83-årige presidenten anser sig ha rätt till en tredjedel av de turistinkomster som monumentet förmodas generera. "Det var ju min idé", har Wade sagt.
Regeringen backade
På lördagen, timmarna innan monumentet skulle avtäckas i närvaro av ett 30-tal inbjudna statschefer och andra kändisar, marscherade tusentals oppositionsanhängare genom Dakar och krävde presidentens avgång. Oppositionsledaren Ousmane Tanor Dieng och två tidigare premiärministrar fanns bland demonstranterna. Marschen kom i gång sedan myndigheterna i sista stund hävt det demonstrationsförbud som hade utlysts.
– Regeringen backade. De vet att ett marschförbud bara skulle främja vår sak, därför att folk bara skulle bli ännu mer beslutsamma, sade Ibrahima Sene, en av ledarna för oppositionsalliansen Benno Siggil.
Den presidentlojale senatorn Ahmed Bachir Kounta jämförde dock monumentet med Eiffeltornet i Paris och erinrade om att det också väckte rabalder när det begav sig.
President Abdoulaye Wade har tidigare meddelat att han tänker ställa upp till omval 2012, med ambitionen att sitta kvar tills han blir 91.
TT-AFP-Reuters