Över 100 privatarméer i Filippinerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Manila. Filippinerna må ha fått en ny president men över 100 privatarméer dominerar lokalpolitiken och använder våld och mord för att behålla sina ledare vid makten, varnar experter.

Det är ett problem president Benigno Aquino lovat lösa men det har fortlevt i decennier, underblåst av fattigdom och befäst av politiska dynastier. Få tror att det snabbt kommer att försvinna.

Privata arméer frodas där det finns mäktiga politiker och lokala pampar som skapar samhällen, utanför nationell kontroll, konstaterar en regeringskommission. Arméerna kan bestå av soldater, polismän, civila frivilliga, fängelsevakter, kommunist- eller separatistgerilla, beväpnade vakter, väpnade kultgrupper och kriminella.

Kommissionen bildades för att studera fenomenet privatarméer efter att 57 människor mördats i landets värsta politiska massaker förra året i delstaten Maguindanao på ön Mindanao. Massakern hade koppling till en provinsguvernör och utfördes av den styrande klanens privatarmé.

Enligt kommissionen var massakern troligen inte en enskild händelse.

Filippinsk polis bekräftar att det finns 112 privatarméer runt om i landet, en del av dem med fåtal medlemmar, andra med flera hundra.

Mest alarmerande är att flera medlemmar i privatarméerna är beväpnade och betalda med offentliga medel för att upprätta lag och ordning, enligt vittnesuppgifter till kommissionen.

TT-Reuters

Publicerad: