EU: Brittisk övergång till nyårsafton 2020

UTRIKES

Brexit. Den 31 december 2020 bör Storbritanniens övergångsperiod för lämnandet av EU vara över, anser EU-kommissionen.

Premiärminister Theresa May öppnar samtidigt för ett något senare formellt utträde än planerat.

Den 29 mars 2019 är det tänkt att Storbritannien ska lämna EU, efter 46 års medlemskap. Om förhandlingarna med Bryssel strular till sig kan dock datumet komma att flyttas en aning, sedan den brittiska regeringen tvingats ge med sig i det egna parlamentet.

– Vi har accepterat tillägget. Men jag kan försäkra om att vi bara kommer att använda den möjligheten under exceptionella omständigheter, säger premiärminister May enligt Reuters.

Inget "à la carte"

Hur det än går räknar EU med att den övergångsperiod som sedan inleds ska vara avslutad redan drygt 1,5 år senare, den 31 december 2020.

– Den här övergångstiden är nyttig. Den kommer att tillåta brittiska myndigheter att förbereda sig, inte minst för att undvika oreda vid gränserna, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel sedan förslaget till förhandlingsmandat för övergångsperioden blivit framlagt.

I praktiken kommer övergångstiden fungera som ett förlängt medlemskap - om än utan brittiskt inflytande.

– Det kommer inte att bli någon övergång "à la carte". Det betyder att Storbritannien under tiden behåller alla fördelar, men också alla skyldigheter inom den inre marknaden och tullunionen, säger Barnier.

Beslut i januari

Förhandlingarna om övergångsperioden kommer att inledas så fort övriga medlemsländers EU-ministrar gett klartecken till förhandlingsmandatet vid sitt kommande möte i slutet av januari.

Senare i vår - efter EU-ledarnas marstoppmöte - väntar även förhandlingar om framtida handelsrelation mellan EU och Storbritannien.

Bryssel, TT:s korrespondent