En död i explosion på gasanläggning

UTRIKES

Österrike. En person har omkommit och många skadats vid en olycka i en naturgasanläggning i Baumgarten i Österrike. Den öronbedövande smällen skapade en gigantisk låga som syntes via omkring.

– Jag hörde en jättelik explosion och trodde först att det var ett plan som störtat, säger Thomas Hulik, som bor i en närliggande by på andra sidan mot gränsen mot Slovakien, till nyhetsbyrån AFP.

Explosionen inträffade strax före klockan nio på tisdagsmorgonen och följdes av en eldsvåda, uppger polistalesmannen Edmund Tragschitz. Sammanlagt skadades cirka 60 personer, en av dem med så allvarligt att personen skickades med ambulashelkoper till Wien, cirka fem mil bort. Fem av offren har svåra skador enligt nyhetsbyrån APA.

Tekniskt fel

Orsaken till olyckan tros vara ett tekniskt fel. Omkring 200 brandmän larmades till platsen, men vid 15-tiden meddelade representanter för anläggningen att elden var släckt.

Gasanläggningen ligger öster om Wien, nära gränsen mot Slovakien, och är Österrikes viktigaste distributionsnav för naturgas som importerats från Ryssland, Norge och andra länder. Varje år passerar omkring 40 miljarder kubikmeter gas navet för att slussas vidare till bland annat Tyskland och norra Italien, enligt AFP.

Rekordpriser i Italien

Italien har efter olyckan förklarat att nödsituation råder, men regeringen uppger samtidigt att inhemska energikällor täcker bortfallet från den importerade gasen. Italienska kol- och oljeverk går på högsta effekt.

Olyckan har också fått gaspriset att skjuta i höjden runtom i Europa. I Italien steg energipriserna 150 procent och nådde ny rekordnivå.

EU-kommissionen följer utvecklingen noggrant och håller kontakt med samtliga medlemsländer med anledning av olyckan, rapproterar Reuters.

TT