Färre mördas i USA:s "mordstad nummer ett"

USA. Antalet mord i den stad som innehar den föga smickrande titeln "USA:s mordstad nummer ett" har minskat med 16 procent, meddelar Chicagopolisen på årets första dag.

2016 inrapporterades 771 mord i staden, motsvarande siffra förra året var 650.

"Jag är stolt över den framgång våra poliser har haft i att minska väpnat våld i staden under 2017, men ingen av oss är nöjd än", säger Chicagos polischef Eddie Johnson i rapporten.

"Under 2018 kommer vi att arbeta för att bygga vidare på förra årets framgång - för att minska det väpnade våldet, för att rädda liv och för att brottsoffer ska få rättvisa", fortsätter han.

Över tusen fler poliser

Under förra året minskade också antalet skjutningar med 22 procent, och antalet fall med skottskadade människor minskade med 21 procent. Även andra brottssiffror pekar i olika grad åt rätt håll i staden.

Chicagopolisen förklarar framgången med att fler poliser anställts och syns på gatorna, att man investerat i ny teknik och att nya strategier antagits. 1 100 nya poliser har anställts under året.

Men Chicago, som är USA:s tredje största stad, har fortfarande "nummer ett-titeln" när det gäller mord i landet. De största städerna New York och Los Angeles har färre än 300 mord per år i respektive stad.

Trumps skräckexempel

Under 2016 års valrörelse i USA använde Donald Trump Chicago som skräckexempel för brottssituationen i landet. I juni förra året twittrade Trump om att sända federal hjälp till staden.

En talesman för stadens borgmästare, demokraten Rahm Emanuel, skickar en hälsning där han tackar USA:s regering för de 20 poliser som man förstärkt Chicago med, men tillägger att vändingen i mordfrekvensen hade påbörjats redan innan dessa anlände.

TT-AFP-Reuters

Publisert: