Sydkoreansk OS-delegation besöker Nordkorea

Publicerad:

Koreahalvön. En sydkoreansk delegation har korsat gränsen till Nordkorea för ett tredagarsbesök inför vinter-OS i Pyeongchang. Delegationens syfte är att förbereda inför ländernas gemensamma arrangemang.

De två grannarna kom nyligen överens om att Nordkorea ska delta i de olympiska spelen, och att de ska bilda ett gemensamt ishockeylag för damspelarna. Länderna planerar ett kulturevenemang vid Kumgang-berget i Nordkorea, och skidåkare från båda sidor gränsen ska träna tillsammans på anläggningen Masikryong i Sydkorea. Det sydkoreanska besöket är det första på två år.

Sydkorea försöker föra fram bilden av de kommande spelen som en möjlighet till dialog med regimen i Pyongyang. Stämningen är minst sagt spänd efter flera provskjutningar av robotar under den senaste tiden.

Nordkorea firar 70-årsdagen för arméns bildande dagen innan OS i Pyeongchang invigs, enligt statliga medier. Dagen har på senare år firats den 25 april, datumet då Kim Il-Sung grundade sin motståndsrörelse mot den japanska ockupationen (1910-1945), men ska nu återigen firas på datumet när han bildade folkarmén 1948. Kim Il-Sung blev Nordkoreas diktator efter 1945 när Japan besegrats i andra världskriget.

Samtidigt kommer mer uppgifter om den nordkoreanske soldat, känd under namnet Oh, som lyckades ta sig över gränsen till Sydkorea i november i fjol. Han har erkänt att han begått ett mord i Nordkorea, rapporterar sydkoreanska medier som hänvisar till källor inom underrättelsetjänsten. Sydkoreanska myndigheter vill inte kommentera uppgifterna eftersom förhören ännu inte är avslutade. Den 24-årige soldaten vårdas fortfarande på sjukhus sedan han skjutits med flera skott av nordkoreanska soldater som försökte stoppa hans flykt.

På pappret befinner sig Nord- och Sydkorea fortfarande i krig eftersom de inte slutit ett fredsavtal efter vapenvilan som inleddes 1953.

Vinter-OS invigs den 9 februari.

TT-AFP

Publicerad: