Kritik mot libysk samlingsregering

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Libyen. Efter ett års förhandlingar har FN lyckats få Libyens två rivaliserande styren att enas om att bilda en samlingsregering. Men representanter från båda läger motsätter sig planerna - och att få mäktiga miliser att lägga ned sina vapen kan bli svårt.

– Vi tror att det kan lyckas. Libyerna måste ta denna historiska möjlighet, sade FN-sändebudet Bernardino León när uppgörelsen presenterades i Marocko, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan beväpnade grupper tog över huvudstaden Tripoli i augusti förra året har den internationellt erkända regeringen och parlamentet flytt till Tobruk, i nordöstra delen av landet. I huvudstaden har den självutnämnda islamistledda regeringen och dess parlament samtidigt gjort anspråk på att styra landet. Dessa stöds i sin tur av milisgrupper, som kan bli svåra att övertyga.

För att samlingsregeringen ska bli verklighet måste också båda parlamenten godkänna den.

– Den föreslagna regeringen kommer att leda till Libyens delning och förvandla landet till ett skämt, säger Ibrahim Alzaghiat från parlamentet i Tobruk.

Fayez el-Sarraj, som föreslås bli landets premiärminister, kommer från regeringen i Tripoli. Men Abdulsalam Bilashahir från parlamentet i huvudstaden, säger till BBC att de inte ställer sig bakom den nya regeringen.

– Den betyder ingenting för oss.

TT

Publicerad: