Castro uppmanar Obama till tålamod

Publicerad 2015-04-12

USA/Kuba. Motsättningarna mellan USA och Kuba kommer även framöver att vara stora, sade president Barack Obama efter sitt historiska möte med sin kubanske kollega Raúl Castro i Panama.

Men båda tecknar bilden av en hoppfull framtid för relationen mellan de två länderna.

– Historiskt, sade Obama om det faktum att både han och Raúl Castro var på plats för det panamerikanska toppmötet i Panama.

De två presidenterna skakade hand och utbytte några artighetsfraser vid mötets invigning sent på fredagen lokal tid. På lördagen, efter tal inför toppmötesdeltagare från 35 länder, vidtog deras bilaterala möte.

– Vi är beredda att diskutera allt, men vi måste ha tålamod, sade Raúl Castro, som 2008 tog över ledningen av Kuba när hans äldre bror Fidel drog sig tillbaka.

USA och Kuba är i färd med att tina upp sina inbördes förbindelser som länge var djupfrysta efter den kubanska revolutionen 1959. Länderna offentliggjorde i december förra året att de tänkte återuppta sina diplomatiska relationer, som avbröts 1961.

Obama och Castro träffades något slumpartat vid Nelson Mandelas begravning i december 2013 och skakade hand redan då. Men mötet i Panama är tveklöst det största som hänt i den pågående upptiningen mellan USA och Kuba - även om Obama sade sig tro att ländernas meningsskiljaktigheter även i fortsättningen kommer att vara djupa och betydelsefulla.

– Men jag tror att vi båda drog slutsatsen att vi kan vara oense på ett respektfullt och civiliserat sätt, och att det med tiden kan vara möjligt för oss att vända blad och utveckla en ny relation mellan våra länder, sade den amerikanske presidenten.

Castro beskrev för sin del USA:s beslut att se över terrorstämplingen av Kuba som "ett positivt steg".

Kuba förstatligade efter revolutionen amerikanskägd egendom och knöt närmare förbindelser med Sovjetunionen. USA införde sanktioner mot regimen och utvecklingen kulminerade med en kris runt utplacering av sovjetiska robotar på ön som ligger knappt 15 mil från Florida.

Hur det kommer att bli med USA:s sanktioner mot Kuba hade vid midnatt svensk tid inte framgått.

TT-AFP