Löparen vill adoptera sin hundkompis

Publicerad:

UTRIKES

Djur. När Dion Leonard sprang ett långlopp i Gobiöknen fick han oväntat sällskap. En liten hund slog följe och hängde med honom i mil efter mil.

Dion Leonard blev så fäst vid Gobi, som hunden kallas, att han vill adoptera henne.

Många minns säkert hunden Arthur som tog rygg på svenska multisportlandslaget i Ecuador och blev adopterad av Öviksbon Mikael Lindnord.

En liknande historia har nu dykt upp: Om hunden Gobi och löparen Dion Leonard.

Till vardags bor australiensaren Dion Leonard i skotska Edinburgh tillsammans med sin fru och en katt.

På fritiden springer han gärna långlopp och i juni var det dags igen: 25 mil genom kinesiska Gobiöknen uppdelat i sex etapper.

"Det var lite udda"

Första tävlingsdagen kom en udda deltagare, en herrelös hund, med i sällskapet.

– Hon sprang inte med mig den första dagen, hon var med några amerikanska löpare som var bakom mig, säger Dion Leonard till TT.

På kvällen noterade han hunden på lägerplatsen och dagen efter stod hon bredvid honom på startlinjen, bokstavligen vid hans fötter, och tittade upp på honom.

– Jag tänkte att det var lite udda, säger Dion Leonard.

"Band mellan oss"

Hunden, en blandras som troligen har både borderterrier och chihuahua i sig, sprang med honom hela dagen och på kvällen sov hon med Dion i hans tält. Sedan följdes de åt på strapatserna, bland annat hjälpte Dion hunden över vattendrag på vägen.

– Då skapades ett band mellan oss.

Den fjärde och femte etappen var det alldeles för varmt för hunden, som fått namnet Gobi, som då fick åka bil med arrangörerna.

– När hon inte var med mig, under de etapperna, då saknade jag henne, berättar Dion.

"Ledsamt på planet"

Efter loppet åkte Dion hem till Skottland och de båda skiljdes åt.

– Det var ledsamt på planet hem. Jag tänkte mycket på henne.

Väl hemma fick han hjälp att starta en crowdfundingsajt för att få ihop de pengar som behövs för att få Gobi till sig, med veterinärundersökningar och annat. 5 000 pund behövs, men insamlingen är redan uppe i över 16 000 pund.

– Det är överväldigande. Jag är så tacksam till alla som har bidragit, säger Dion och berättar att de överflödiga pengarna ska skänkas, förmodligen till hem för herrelösa hundar.

"Bästa julklappen"

Tills vidare bor Gobi i Kina hos några av loppets arrangörer. De signaler Dion Leonard fått från kinesiska och brittiska myndigheter är positiva: Det ska vara möjligt att få Gobi till Skottland.

Efter tre månaders karantän hoppas Dion att Gobi kan komma till honom runt juletid.

– Det skulle vara den bästa julklappen, säger han.

TT

Publicerad: