Hunger och desperation i Aleppo

UTRIKES

Syrien. Många har bara kunnat äta ett mål mat varannan dag. När tusentals människor lämnar de delar av den syriska storstaden Aleppo, som under månader stått under belägring, är hjälpbehoven enorma.

Temperaturen i Aleppo rör sig kring nollan, vilket spär på misären för de människor som lämnar områden som stått under rebellstyrkornas kontroll. Många har redan en lång tid av prövningar bakom sig.

Ingen hjälp har kommit in i östra Aleppo sedan i juli - då regimen och dess allierade slog en ring runt området som effektivt skars av från resten av Syrien.

Krympande fickor

Sedan dess har rebellområdena bombats till ruiner medan civila försökt överleva på krympande matförråd.

Hjälparbetare från Rödakorsrörelsen arbetar dygnet runt i och omkring staden.

– Vi delar ut varm mat, filtar, vatten, hygienprodukter. Folk har ingenting. De har varit tvungna att lämna sina hem med absolut ingenting, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser hos svenska Röda Korset.

Samtidigt rapporteras om nya dödliga attacker i de krympande fickor som fortfarande kontrolleras av rebeller.

– De senaste dagarna har det blivit ännu värre för de som är kvar i de kvarter som regeringen nu försöker ta över. Det är omänskligt, säger Friberg Storey.

Det är oklart hur många som fortfarande befinner sig i rebellkontrollerade områden. Omkring 130 000 människor har flytt till andra delar av Aleppo under regimens blodiga offensiv, enligt nyhetsbyrån AFP.

Inget tillstånd

Röda Korset bedömer att mellan 50 000 och 100 000 människor finns kvar i östra Aleppo, dit hjälporganisationen ännu inte fått tillstånd att ta sig.

– Vi är beredda att gå in med mer hjälp om vi får tillträde. Vi måste jobba oss in gata för gata, kvarter efter kvarter. Men då behöver vi säkerhetsgarantier från de stridande parterna, säger Friberg Storey.

I hela Syrien är 13 miljoner människor beroende av humanitär hjälp.

– Hundratusentals bor i andra belägrade områden. Aleppo är inte det sista området där människor är extremt utsatta.

TT