Renarna på Svalbard krymper

UTRIKES

Klimat. Om jultomten hittar sina renar på norska Svalbard, kanske han borde rekrytera några extra i år, säger forskare som varnar för att renarna krymper.

De senaste 16 åren har vuxna renars vikt minskat med 12 procent i området, antagligen på grund av den globala uppvärmningen, enligt en studie som har presenterats vid British Ecological Society i engelska Liverpool.

När renar födda 2010 nått vuxen ålder väger de bara drygt 48 kilo, jämfört med 55 för de renar som föddes 1994.

– Tolv procent kanske inte låter så mycket men med tanke på hur viktig kroppsvikten är för reproduktion och överlevnad, är det potentiellt enormt, säger studiens huvudförfattare Steve Albon vid James Huttons institut i Skottland.

Tidigare forskning har visat att när den genomsnittliga vikten hos vuxna djur i april månad är mindre än 50 kilo minskar antalet renar som helhet.

Forskarna uppger att temperaturen på land var ungefär 2,8 grader Celsius högre förra året än när statistiken började föras för ungefär hundra år sedan.

Varmare temperaturer leder till regn, som faller på snö och blir till is. Isen hindrar sedan renarna att komma till lavarna, som utgör huvuddelen av deras vinterföda.

Antalet renar har ökat de senaste tjugo åren, så även ökad konkurrens om maten kan vara en anledning till att renarna är mindre, enligt forskarna.

Forskargruppen har följt renarna sedan 1994 och har fångat, märkt och mätt tio månader gamla kalvar varje vinter och sedan kommit tillbaka året efter för att mäta storlek och vikt.

En tidigare studie har visat att 61 000 renar svälte till döds på Jamalhalvön i västra Sibirien i Ryssland 2013-2014 på grund av regn som faller på snö.

TT-AFP