Expert: Rädsla för maktkoncentration

UTRIKES

Italien. Nej-sidans seger i folkomröstningen kan delvis förklaras med missnöje med den avgående premiärministern Matteo Renzi, delvis med italienarnas rädsla för maktkoncentration, säger Ann-Cathrine Jungar, Italienexpert vid Södertörns högskola.

En stor del av väljarna vill förhindra ett scenario där en framtida och betydligt radikalare ledare än Renzi skulle få det för lätt att driva igenom stora reformer utan att senaten kan sätta stopp för dem, enligt Jungar.

– Italienarna vill ha balanser i det politiska systemet. Många oroar sig för att personer som femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo kan få egen majoritet i den deputerade kammaren. Hela det italienska konstitutionella systemet är byggt på erfarenheter från fascismen, säger hon.

Jämfördes med Blair

Väljarna var även trötta på premiärministern. Renzi var populär när han tillträdde i februari 2014 och jämfördes med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair, men sedan dess har populariteten sjunkit i takt med att han drivit igenom impopulära reformer av ekonomin och arbetsrätten, enligt Jungar.

Trolig övergångsregering

Ann-Cathrine Jungar tror att regerande Partido Democratico aktar sig för att utlysa nyval på grund av risken för ännu en motgång, och i stället tillsätter en övergångsregering fram till valet 2018. Nej-sidans seger i folkomröstningen kommer dock inte få några större konsekvenser på lång sikt för Italien eller resten av EU, tror hon.

– Jag tycker att det har varit ganska högljudda toner om att detta är ännu en populistisk backlash för Europa. Men Italien har haft många kriser av den här typen, när ekonomin har gått lite knackigt och regeringen har fallit. Vi ser återigen att den partipolitiska kartan är väldigt instabil, och det har den alltid varit i Europa.

TT