Lugnt val i Elfenbenskusten

UTRIKES

Elfenbenskusten. När Elfenbenskustens invånare gick till valurnorna för att rösta fram ett nytt parlament vädjade den sittande presidenten Alassane Ouattara om fortsatt förtroende för att behålla Afrikas starkaste tillväxt.

Enligt valobservatörer gick valet i det hela lugnt till.

– Ge mig en stark majoritet så att jag kan skynda på det arbete som jag föresatt mig att utföra de kommande fyra åren, sade Ouattara i ett tv-sänt tal, där han anspelade på landets snabba ekonomiska tillväxt för att vinna röster bland de 6,2 miljoner röstberättigade ivorianerna.

Elfenbenskusten är världens största kakaoproducent, och enligt Internationella valutafonden är landet Afrikas snabbast växande ekonomi i år. Men landet brottas samtidigt med klassklyftor, fattigdom, arbetslöshet och aids. Mer än en halv miljon ivorianska barn är föräldralösa till följd av sjukdomen.

Ouattara har redan i dag en majoritet av parlamentet på sin sida eftersom oppositionen bojkottade det senast parlamentsvalet 2011 på grund av den då fortfarande blodiga politiska krisen.

Krisen utlöstes när Ouattaras företrädare Laurent Gbagbo vägrade erkänna sig besegrad i presidentvalet 2010. Det ledde till oroligheter i landet i vilka 3 000 människor miste livet. Gbagbo fängslades i april 2011 och har åtalats vid den internationella brottsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten.

Det är bara en månad sedan ivorianerna senast gick till valurnorna. De röstade då ja till en ny grundlag som bland annat innefattar en ny form av lagstiftande församling där en tredjedel av ledamöterna utses av statschefen.

Det definitiva resultatet av valet väntas först på onsdag.

TT-AFP