Nättroll utnyttjar trippelmordet

UTRIKES

Finland. Ryskspråkiga nättroll matar medier och allmänhet med falska rykten efter trippelmordet i staden Imatra i Finland. Troligen försöker de måla upp en bild av att ryssar inte kan vara säkra i landet, enligt Finlands UD.

– Fenomenet är inte nytt, men jag är överraskad av hur aggressivt den falska informationen sprids. Det är nytt för Finland och jag tror tyvärr att vi kommer att få se fler liknande fall, säger UD:s talesman Vesa Häkkinen till finländska public servicebolaget Yle.

Både nyhetssajter och privatpersoner i Imatra, som ligger nära den ryska gränsen, bombarderades av de felaktiga ryktena. Ett har envist gjort gällande att de tre mördade kvinnorna var ryska medborgare som sköts ihjäl av en finländsk militär.

Häkkinen ser det som ett tydligt försök att "skada Finland genom att skapa en bild av att ryska medborgare inte går säkra i landet". Men han tror också att vissa troll bara vill ha uppmärksamhet.

– Det är väldigt svårt att se motiven. Det kan också vara frågan om enbart narcissism, säger Häkkinen till Yle.

I själva verket var de tre kvinnorna finländska medborgare. Den misstänkte 23-åringen, som greps efter dödsskjutningen, har enligt polisen förmodligen valt ut sina offer av en slump. Sådant som psykisk sjukdom och social utsatthet kan ha triggat honom.

TT