Nu "väljer" uzbekerna ny president

UTRIKES

Uzbekistan. Uzbekistan väljer i dag efterträdare till diktatorn Islam Karimov, den enda ledare som den självständiga tidigare Sovjetrepubliken haft.

Karimov brukade officiellt vinna med omkring 90 procent av siffrorna, och oddsen är minst sagt låga för att den nu tillförordnade presidenten Sjavkat Mirzijojev vinner söndagens val i det centralasiatiska stängda landet.

Mirzijojev var premiärminister sedan 2003 fram till Karimovs död i september. Då röstade parlamentet fram honom som tillförordnad president, trots att den posten fram till valet skulle ha gått till senatens talman enligt författningen.

Mirzijojev tillhör samma parti som Karimov. Officiellt finns tre motkandidater men analytiker noterar att de inte är kritiska mot Mirzijojev eller regimen i stort.

– Uzbekiska val har inte förändrats sedan Karimovs död eftersom regimen inte har haft tid att tänka ut något annat sätt, säger Kamoliddin Rabbimov, uzbekisk politisk analytiker bosatt i Frankrike, till nyhetsbyrån AFP.

Konkurrenterna är till och med blekare än vanligt eftersom Mirzijojev inte har samma ställning som Karimov, anser han.

– Det blir inga överraskningar, säger Rabbimov.

Däremot har Mirzijojev aviserat vissa öppningar i den hårt statsstyrda ekonomin och tycks vilja få bättre relationer till mäktiga stater som Ryssland och Turkiet.

TT