Naziskylt hittad i lövhög i Norge

UTRIKES

Norge/Tyskland. En järngrind med den ökända texten "Arbeit macht frei" (Arbete ger frihet) som för två år sedan stals vid det tidigare nazistiska koncentrationslägret Dachau i södra Tyskland har hittats i Norge.

"Tack vare ett anonymt tips har polisen i norska Bergen tagit hand om en järnskylt med den välkända texten. "Utifrån den bild som skickats, bedömer polisen att det är högst troligt att det rör sig om den skylt som stulits från Dachau", meddelar polisen i tyska Bayern.

Norsk polis bekräftade kort därpå uppgiften.

– Den hittades utomhus, man kan se att den har förvarats utomhus med den är i bra skick, säger polistalespersonen Margrethe Myrmmehl Gudbrandsen, som också berättar att det var i en lövhög utanför Bergen vid den norska västkusten som skylten hittades.

Skylten kommer nu att skickas tillbaka till Tyskland "så fort som möjligt".

Det finns uppgifter om några gripanden med anledning av fyndet.

"Det är en stor lättnad att detta originalbevis av nazismen cynism och människoförakt har återfunnits" skriver Karl Freller, chef för Bayerns minnesstiftelse, i ett uttalande.

Dachau öppnades 1933 och var blev senare ett av Förintelsens fruktade läger. Över 41 000 judar dödades i lägret innan det befriades den 29 april 1945.

En liknande "Arbeit macht frei"-skylt stals vid Auschwitz 2009. Hjärnan bakom den stölden var en då 34-årig svensk man som senare erkände brottet.

TT-AFP