Utrikes

Slump röjde kidnappning i Sydafrika

UTRIKES

Sydafrika. I 17 år trodde flickan att hon bodde med sina biologiska föräldrar - men så fick hon reda på sanningen av osannolik slump.

Nu har en domstol i Sydafrika fastslagit att kvinnan som flickan trodde var hennes mamma är skyldig till att ha kidnappat henne som spädbarn.

I februari i fjol började 17-åringens yngre syster i ett gymnasium i Kapstaden där andra elever tyckte hon var förbluffande lik en äldre flicka i skolan. Den yngre flickan berättade för sina föräldrar - Celeste och Morne Nurse - som träffade den andra flickan och genast blev övertygade om att det var deras länge saknade dotter, vilket ett dna-test också bekräftade.

Utan att veta det hade familjen Nurse också bott inom ett par kilometer från sin försvunna dotter.

Den kvinna i 50-årsåldern som 17-åringen trott var hennes biologiska mamma greps och en domstol fann henne på torsdagen skyldig till att ha kidnappat flickan. Straffet, sannolikt uppemot tio års fängelse ska fastslås den 30 maj.

Utklädd kvinna

I rätten har en gråtande Celeste Nurse berättat hur hon som 18-årig mamma blev av med sitt tre dagar gamla spädbarn på BB. Familjen har dock aldrig gett upp hoppet om att hitta flickan och har varje år firat hennes födelsedag.

Vittnen såg en okänd kvinna utklädd i sköterskeuniform på sjukhuset vid tiden för händelsen, och den nu dömda har pekats ut i en vittneskonfrontation.

Själv säger hon att hon efter ett missfall 1996 betalat en kvinna som skulle hitta ett barn för adoption. Barnet ska sedan ha lämnats över på en tågstation - en berättelse domaren John Hlophe helt avfärdar.

– Man måste inte vara raketforskare för att veta att man inte köper barn i Sydafrika.

Fördömer medierna

Den dömda kvinnan hävdar att hon aldrig berättade för sin man om missfallet och att han trott av barnet var deras, en uppgift som maken också står bakom.

Var den kidnappade flickan befinner sig är oklart, men en del uppgifter talar om att hon bor med mannen hon trodde var hennes pappa. Hon har i ett uttalande via advokat försvarat kvinnan hon trodde var hennes mamma och fördömt mediernas rapportering.

"Hur skulle er dotter eller son må när det känns som att deras skinn slitits av ansiktet?", skriver hon.

Paret Nurse är mycket sparsmakade med kommentarer, och tros ha sålt rättigheterna till sin berättelse.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes