Minister avgår efter biståndsskandal

Köpenhamn. Christian Friis Bach avgår från sin post som utvecklingsminister i Danmark, sedan pengar för miljöbistånd gått till dyra lyxresor.

Han ersätts av Rasmus Helveg Petersen (R), uppger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

– I går eftermiddag fick jag reda på att resereglerna i GGGI trots allt har varit godkända av styrelsen. Detta är i strid med vad jag upprepade gånger har sagt, säger han på en presskonferens, rapporterar Ritzau.

– Det är otvivelaktigt mitt ansvar, därför avgår jag som minister.

Rasmus Helveg Petersen (R) blir ny utvecklingsminister i Danmark, uppger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). I eftermiddag blir Helveg Petersen, som seden bjuder i Danmark, presenterad för drottning Margrethe. Därefter ska Christian Friis Bach ta avsked hos drottningen.

"Han har varit en mycket engagerad biståndsminister som utfört ett mycket stort arbete för Danmark, och som internationellt har fått stor respekt", säger Thorning-Schmidt i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till avgången är att Christian Friis Bach valt att inte informera Folketingets utrikesutskott om en kritisk rapport om organisationen Global Green Growth Institute (GGGI), som Danmark stöttat med 90 miljoner kronor.

Utvecklingsbiståndsministern, som representerar Radikale Venstre, var ledamot av GGGI:s styrelse. Han medgav att han haft kännedom om rapporten från den sydkoreanska riksrevisionen. Han har dock sagt att kritiken i rapporten inte var tillräckligt allvarlig och att det var därför utskottet inte fick någon information, skriver tidningen Berlingske.

Flera ledande borgerliga politiker ställer sig frågande till medieuppgifterna om ministerns avgång. Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, ordförande i GGGI, hör till dem som säger att han inte har någon kännedom om saken.

Tidigare har Friis Bach bedyrat att han inte vetat att Løkke lagt miljöpengar på lyxigast tänkbara resande.

GGGI-affären har utlöst en omfattande skandal i Danmark.

TT-Ritzau