Rysslands mest efterspanade är död

Publicerad 2014-03-18

Bryssel. Rysslands mest efterspanade man, den tjetjenske separatistledaren Doku Umarov, är död, uppger separatistsajten Kavkaz Center.

Umarov har lett den islamistiska kampen för ett eget emirat i de ryska delarna av Kaukasusbergen sedan 2007.

"Doku Umarov gav 20 år av sitt liv till jihad. Hans arbetsförmåga, mjukhet och uthållighet fyllde otaliga av hans kämpar med både kärlek och respekt för honom", heter det i ett uttalande. Någon dödsorsak anges inte på webbplatsen.

Till ny "emir" har en Ali Abu Muchammad utsetts, uppger han själv i en nyutlagd video på Kavkaz Center.

– Jag måste berätta att vår bror Doku har lämnat den här världen, säger Abu Muchammad på både ryska och tjetjenska.

Umarov, född 1964, deltog i det första tjetjenska kriget 1994-96 och blev därefter utsedd till ordförande i det lokala tjetjenska säkerhetsrådet under dåvarande presidenten Aslan Maschadov. När det andra tjetjenska kriget utbröt i september 1999 blev han återigen en av separatiststyrkornas främsta ledare.

2006 övertog han presidentposten då Abdulchalim Sadulajev dött i strid. Ytterligare ett år senare utropade Umarov sig till "emir" då de allt mer undanträngda tjetjenerna övergick till att kämpa för ett eget emirat snarare än ett fritt Tjetjenien.

Umarov, som skadades svårt i ansiktet under slaget om Groznyj 2000, har flera gånger tidigare påståtts vara död av ryska myndigheter, utan att det visat sig stämma.

I fjol somras hotade Umarov med terror mot vinter-OS i Sotji.

– De planerar att hålla olympiska spel på benen av våra förfäders gravar, på benen av våra muslimska bröder. Vi som frihetskrigare kan inte tillåta detta, vi måste använda maximal styrka och alla vapen Allah har gett oss för att sabotera dessa sataniska spel, sade han i ett filmat budskap.

TT:s korrespondent