Två soldater dödade i Afghanistan

UTRIKES

Washington. Reuters rapporterar att två Isaf-soldater dödats sedan en man klädd i afghansk polisuniform öppnat eld mot dem inne i ett militärläger. Attentatet inträffade i den nordliga Faryabprovinsen. Mannen som sköt flydde från platsen.

Reuters rapporterar att två Isaf-soldater dödats sedan en man klädd i afghansk polisuniform öppnat eld mot dem inne i ett militärläger. Attentatet inträffade i den nordliga Faryabprovinsen. Mannen som sköt flydde från platsen.

Det har hänt flera gånger tidigare att attentatsmän angripit utländska soldater, klädda i polis- eller soldatuniform. En talesman för den Natoledda Isafstyrkan ville inte lämna närmare detaljer. De dödas nationalitet var inte känd.

Faryab ligger i norra delen av Afghanistan och gränsar till de områden som den svenska styrkan ansvarar för.

Den svenska försvarsmakten har ingen information om händelsen men undersöker rapporten.

Protesterna mot Pastor Terry Jones koranbränning fortsätter i dag. Enligt den amerikanska generalen David Petraeus har koranbränningen skapat nya risker för de USA-leda insatserna mot talibanerna, säger USA-generalen David Petraeus i Wall Street Journal. Terry Jones ledde i mars en ceremoni där muslimernas heliga skrift eldades upp.

Rasande afghanska muslimer har i tre dagar protesterat våldsamt mot den fundamentalistiske pastorns tilltag.

En dödlig attack mot FN i Mazar-i-Sharif i fredags, då svensken Joakim Dungel blev ett av offren, utlöstes av bränningen.

Även på måndagen begav sig stora skaror av afghaner ut på gatorna i protest mot koranbränningen i USA, rapporterade vittnen för AFP.

Över tusen män demonstrerade i centrala Mihtarlam i den östra provinsen Laghman. Orten är belägen mellan huvudstaden Kabul och Jalalabad, där det i helgen genomfördes protester mot brännandet av ett exemplar av Koranen i en liten extremkristen församling i Florida den 20 mars.

I Kandahar i söder, där talibanrörelsen är som starkast, har våldsamheter i helgen krävt flera dödsoffer. Sammanlagt har 22 människor dödats i Afghanistan sedan protesterna bröt ut i fredags, däribland sju FN-anställda varav en svensk. Ytterligare 140 personer har skadats.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM