Israel sköt ned raketer

UTRIKES

Gaza/Prag. Israel har lyckats skjuta ned två raketer med hjälp av ett nytt robotförsvarssystem.

Beskedet lämnades av premiärminister Benjamin Netanyahu i dag vid ett besök i Prag.

Tidigare på dagen bevittnade medarbetare till flera nyhetsbyråer hur en israelisk robot träffade en raket som avfyrats från Gazaremsan. Det hände nära staden Ashkelon som inte ligger långt från Gaza.

Systemet Iron Dome bygger på användning av kortdistansrobotar, men det är inte färdigutvecklat och det uppges vara första gången det har tagits i bruk. Det är avsett att stoppa både raketer och artillerigranater, med en räckvidd på 4-70 kilometer. I klartext betyder det att det ska möta hot från militanta grupper i Gazaremsan eller Libanon.

Innan robotskölden användes hade skottväxling inträffat över gränsen till Gazaremsan.

Hamas sade sig på torsdagen ha lyckats övertyga de flesta väpnade grupper på Gazaremsan om att skriva under ett eldupphör, rapporterar AFP. Hamas vill enligt egen utsago stoppa en förnyad våldsspiral i relationerna med Israel.

En israelisk pojke i 15-årsåldern skadades i kibbutzen Nahal Oz när den skolbuss han satt i träffades av en granat från närliggande Gaza. Islamiströrelsen Hamas väpnade gren tog på kvällen på sig attacken mot skolbussen.

Kort efter det öppnade israeliska stridsvagnar eld in mot Gazaremsan i samma område. Tre personer dödades - en i Gaza stad och två i södra Gazaremsan - medan 30 skadades, uppgav palestinska sjukvårdare.

TT-AFP-Reuters