Oroligt på Tahrirtorget

UTRIKES

Kairo. På Tahrirtorget i Kairo bröt våldsamheter ut på tisdagskvällen, efter flera dagars lugn. Ungdomar kastade brandbomber och skott avlossades. Närmare 80 personer skadades.

Ett par av demonstranterna som slagit läger på torget fick ögonskador i tumultet, uppger egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Det kom motstridiga uppgifter om hur bråket uppstått. En demonstrant sade att det började när en okänd grupp försökte tränga in på torget. Den statliga teven sade att gatuförsäljare var inblandade.

Närmare 80 personer uppgavs ha skadats i tisdagskvällens bråk på Tahrirtorget i Kairo. 27 av dem fördes till sjukhus, enligt nyhetsbyrån Mena.

Reformpolitikern Mohamed ElBaradei skrev på Twitter att "ligister" hade attackerat demonstranterna, vars protester på torget är inne på elfte dygnet. Demonstranterna protesterar mot militärrådet som tog över makten efter den störtade presidenten Hosni Mubarak.

I ett kritiskt Twitterinlägg skrev ElBaradei att "en regim som inte kan skydda sina medborgare har misslyckats med sin mest grundläggande uppgift".

Oroligheterna bröt ut efter två dagars till största delen fredlig inledning på det egyptiska parlamentsvalet. De senaste dagarna har det rått lugn på Tahrirtorget efter oroligheterna i förra veckan, då torget med omnejd blev skådeplats för de värsta våldsamheterna sedan Mubaraks fall. Över 40 människor dödades runt om Egypten i samband med protester mot militärrådet.

TT-Reuters