Exiliranier redo lämna läger i Irak

UTRIKES

Washington. Runt 400 invånare sägs vara redo att lämna det exiliranska lägret Ashraf i Irak. Beskedet kan kanske lösa dödläget i förhandlingarna med Iraks regering, som kräver att lägret ska stängas.

Ledaren för den iranska motståndsgruppen Folkets Mujahedin, Maryam Rajavi, säger att 400 av lägrets invånare är redo att flytta till en före detta amerikansk militärbas nära Bagdads flygplats, efter löften från USA:s utrikesminister Hillary Clinton och FN:s Irakrepresentant Martin Kobler att deras säkerhet ska garanteras.

Flytten är en gest av välvilja mot Iraks regering, och samtidigt ett test av om regeringen i Bagdad tänker hålla de löften den gett USA och FN, sade Rajavi i ett skriftligt uttalande.

Framtiden för det 25 år gamla lägret har varit oviss sedan USA 2009 lämnade över ansvaret för det till Iraks regering. Bagdad ser Ashraf som ett säkerhetshot och hade satt 31 december som slutdatum för när lägret skulle vara utrymt. Nyligen förlängdes fristen till halvårsskiftet för att ge FN längre tid att hitta nya tillflyktsorter för lägrets runt 3 000 invånare.

I tisdags och onsdags träffade flera raketgranater lägret, enligt myndigheter och lägerföreträdare. Ingen ska ha kommit till skada. Det är oklart vem som ligger bakom attackerna, som ska ha pågått i flera dagar, men exiliranierna beskyller grupper lojala mot Iran för dåden.

Amnesty International hävdar att lägerinvånarna utsätts för trakasserier av Iraks regering, som bland annat nekar dem tillgång till mediciner och vård.

Svenska UD hjälpte kort före jul tre personer med svensk medborgarskap att lämna lägret. Ytterligare en svensk medborgare har valt att stanna.

Det är inte känt var de tre som lämnat lägret befinner sig. Det är också oklart om det kan finnas andra personer i lägret med lösare anknytning till Sverige.

TT-Reuters