Amnesty: Libyenmilis "utom kontroll"

UTRIKES

Tripoli. Muammar Gaddafi är borta och ordet är fritt. Ett år efter Vredens dag är det ändå långt kvar till fred och rättvisa i Libyen. Amnesty International oroas för miliser "utom kontroll".

– Vad som helst kan hända, varnade en Benghazi-bo på telefon till TT inför den 17 februari 2011 - den dag som utlysts till Vredens dag av libyska aktivister, i protest mot Gaddafi-diktaturen.

Initiativtagarna hade inspirerats av händelserna i Tunisien och Egypten. I Benghazi byggdes dessutom demonstrationslusten på av att protester mot gripandet av en advokat dagarna innan hade mötts med våld av regimens säkerhetsstyrkor.

Våldet väckte ilska som väckte mer våld - och så var bollen i rullning. Ett drygt halvår senare var regimen störtad, Gaddafi död, liksom tusentals andra, och städer och byar sönderskjutna av inbördeskrig.

I dag ligger mycket av den verkliga makten hos de beväpnade grupper som stred i kriget. Och deras uppträdande får hård kritik.

De begår krigsbrott och övergrepp på de mänskliga rättigheterna, gör Libyen instabilt, ökar osäkerheten i landet och hindrar att det byggs upp igen, skriver Amnesty International i en skarpt kritisk rapport om beväpnade milisgrupper som "huvudsakligen är utom kontroll".

– Den straffimmunitet som de fått uppmuntrar bara till ytterligare övergrepp, sade Donatella Rovers vid Amnesty i går.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM