Nya datorer infekterade av virus

UTRIKES

Stockholm. Forskare från Microsoft har hittat virus i datorer som infekterats under tillverkningen. Svenska datorköpare behöver dock inte vara speciellt oroliga.

Forskarna har undersökt 20 datorer och hittat virus eller sabotageprogram i fyra av dem.

Ett av de upptäckta virusen heter Nitol och stjäl personlig information som kan användas för att länsa bankkonton. Sabotageprogram som kan slå på datorns mikrofon och webbkamera utan användarens vetskap hittades också av forskarna.

Martin Appel, konsumentredaktör på tidningen PC för Alla, tror att datorerna smittats när tillverkarna har installerat program på dem innan de sålts.

– Du får sällan en helt tom dator utan nästan alla tillverkare utrustar datorn med program, till exempel antivirus- och bildprogram innan de säljs. Om någon då lagt till ett virus så får du det.

Det är inte känt från vilken eller vilka tillverkare de smittade datorerna kom eller om de har sålts i Sverige, men enligt Martin Appel finns det inget större skäl att oroa sig.

– Kör du ett antivirusprogram brukar det upptäcka virus oavsett när datorn smittades. Känner man sig ändå orolig kan man göra en manuell virussökning, något man ändå borde göra ungefär en gång i månaden.

TT har utan framgång sökt Microsoft Sverige för en kommentar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM