Försökte lura sig in till Malala

UTRIKES

Birmingham. Flera personer som påstod sig vara släktingar till den 14-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai försökte under natten ta sig in på sjukhuset där hon vårdas. Samtidigt är brittiska läkare försiktigt optimistiska om den av talibaner skjutna aktivisten vars fall engagerat världen.

Händelserna innebar dock inte någon säkerhetsrisk enligt sjukhusets medicinske chef, David Rosser.

– Vi har haft, vad jag skulle vilja kalla, irriterande händelser under natten, sade Rosser.

– Jag har förstått att antal personer dök upp och påstod att de var släkt med Malala - vilket vi inte tror stämmer - och att de har gripits.

Men polisen förnekade gripandena.

– Vi undersöker vad som har hänt men det har inte skett några gripanden, sade en talesperson för West Midland-polisen.

Flickan vårdas nu på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, av specialister som även behandlar svårt skadade brittiska soldater. Brittiska läkare låter försiktigt optimistiska.

– Självklart vore det olämpligt på alla tänkbara sätt, inte minst för henne själv, att utsätta henne för allt detta om det inte finns något hopp om hyfsat tillfrisknande, säger sjukhuschefen David Rosser.

Pakistans president Asif Ali Zardari anser att attacken på Malala Yousafzai är en attack mot alla Pakistans flickor, och mot civilisationen.

– Talibanernas attack mot den 14-åriga flickan, som från 11 års ålder varit involverad i kampen för utbildning för flickor, är en attack mot alla flickor i Pakistan, en attack mot utbildning och mot alla civiliserade människor, säger han under ett ekonomiskt möte i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

TT-AFP