Påven flyttar till kloster

UTRIKES

Rom. När påven Benedictus XVI avgått den 28 februari klockan 19.00 GMT- på grund av sviktande kraft och enligt uppgift av egen fri vilja - kommer han att tillbringa en tid i det påvliga sommarresidenset nära Rom. Därpå ska han dra sig tillbaka till ett kloster i Vatikanen.

Enligt talesmän för Vatikanen ska han inte på något sätt delta i valet av sin efterträdare. Den nye påven väntas utses i början av den heliga veckan som startar den 24 mars.

Påven kommer att ta farväl av sina trosfränder under ett sista framträdande på Petersplatsen i Vatikanen, dagen innan han officiellt lämnar sitt ämbete, uppger Vatikanens talesman Federico Lombardi.

Lombardi sade vidare att påvens traditionella askonsdagsmässa under onsdagen blir den sista stora religiösa ceremoni som han genomför tillsammans med kardinaler och biskopar.

Vatikanen fortsätter att hävda att påven inte har några speciella hälsoproblem, men medger att Kristi ställföreträdare på jorden "för en tid sedan" fick en pacemaker inopererad.

– Det hade ingen inverkan på beslutet, anledningen ligger i hans uppfattning av sin styrka, som har minskat med åldern, säger talesmannen Federico Lombardi.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM