Syrisk regering "redo" att förhandla

UTRIKES

Moskva. Syriens regering är beredd att tala med den väpnade oppositionen, säger utrikesminister Walid al-Muallem på ett besök i Moskva. Men det är inte första gången regimen säger sig vara redo att tala med rebellerna.

– Vi är redo för dialog med alla som vill, även med dem som håller vapen i sina händer. Vi tror att reformer inte kan komma genom blodspillan utan bara genom dialog.

Den syriska oppositionsalliansen har också sagt sig vara villig att förhandla, men har samtidigt krävt att president Bashar al-Assad avgår - ett villkor regimen avvisat.

Ledaren för den syriska oppositionsalliansen, den största oppositionella paraplygruppen, har inte haft någon kommunikation med regimen om fredssamtal, enligt alliansens ledare Muaz al-Khatib.

– Vi har ännu inte varit i kontakt med dem och vi väntar på kommunikation, säger han till Reuters.

USA:s utrikesminister John Kerry säger vid sitt besök i Storbritannien att det är svårt att ta Syriens vilja till samtal på allvar medan raketer fortfarande slår ned mot civila inne i landet.

Kerry uppmanar enligt Reuters också oppositionen att delta vid ett planerat möte i Rom där internationella makter kommer att samlas, enligt Kerry inte för att tala utan för att besluta vilka de följande stegen blir.

Muaz al-Khatib meddelade på måndagskvällen att oppositionen kommer att delta.

Kerrys brittiske kollega William Hague säger att stödet till den syriska oppositionen måste trappas upp markant.

al-Khatib kritiserar också Ryssland för vad han beskriver som en vägran att fördöma regimstyrkornas våld mot civila.

– Det är en oacceptabel position. De tysta staterna är delaktiga i massakern på det syriska folket, säger han.

FN:s säkerhetsråd har misslyckats med att stoppa våldsspiralen i Syrien, anser FN:s människorättschef Navi Pillay vid ett möte för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

– Säkerhetsrådet har i detta avseende hittills misslyckats sett till Syrien, säger hon enligt AFP.

Ryssland och Kina, som båda har veto i säkerhetsrådet, har flera gånger satt stopp för resolutioner om Syrien. Pillays stab har även försökt få säkerhetsrådet att hänvisa situationen i Syrien till Internationella brottmålsdomstolen i Haag, utan att lyckas.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM