Stopp i säkerhetsrådet om Syrien

UTRIKES

Washington. Ett förslag till resolution som fördömer det som tros vara bruk av kemiska vapen i Syrien har strandat i FN:s säkerhetsråd.

USA "ser inte någon väg framåt" eftersom Ryssland motsätter sig "varje meningsfullt agerande från rådet när det gäller Syrien".

Representanter från Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA diskuterade i dag utkastet till den FN-resolution som Storbritannien föreslagit, uppger diplomater för AFP.

Storbritannien vill att resolutionen fördömer gasattacken, pekar ut al-Assadregimen som ansvarig samt tillåter "alla medel för att skydda civila".

Samtidigt anser Storbritannien att det inte bör bli något militärt agerande not Syrien förrän FN-inspektörernas rapport lagts fram, rapporterar Reuters.

Det är också den bestämda åsikt Ryssland har luftat.

FN:s vapenexperter med svensken Åke Sellström i spetsen återupptog i morse inspektionen av de platser där kemiska vapen ska ha använts den 21 augusti. Rebellsidan i Syren uppger för AFP att FN-teamet besökte Ghuta nära Damaskus. Inspektörerna ska ha tagit blod-, urin- och hårprover från patienter på ett fältsjukhus.

Enligt Ban Ki-Moon behöver de minst fyra dagar på sig - men det är oklart om han avsåg fyra dagar i följd eller inte.

– De arbetar väldigt hårt under mycket, mycket farliga omständigheter. Låt dem nu få avsluta sitt arbete på fyra dagar och att experter sedan får göra en vetenskaplig analys innan vi rapporterar till säkerhetsrådet, varefter några åtgärder kan vidtas, sade Ban på en presskonferens i Haag enligt Reuters.

Ett amerikanskt ingripande i Syrien kräver godkännande i säkerhetsrådet. Men Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och USA-expert, tror inte att USA vill vänta med ett anfall tills FN-inspektörernas rapport kommer för att övertyga fler länder.

– Nej, de har redan sagt att "det behövs inga fler rapporter, vi vet vad som har hänt".

Vita husets talesman kallade i går inspektörernas kommande rapport för "överflödig".

Liksom amerikanska säkerhetsexperter tror Hallenberg att ett lämpligt "fönster" för USA att slå till är någon gång mellan fredag och söndag.

– Det finns ingen anledning att vänta när man väl har byggt upp en koalition.

Amerikanska underrättelsetjänster har avlyssnat en företrädare för Syriens försvarsdepartement som strax efter den dödliga gasattacken för en vecka sedan förde panikartade telefonsamtal med chefen för en enhet för kemiska vapen, rapporterar tidskriften Foreign Policy. Den avlyssnade departementsföreträdaren ska ha krävt en förklaring om "en stridsgas som dödat över 1 000 personer",

Enligt tidskriften är detta huvudorsaken till att den amerikanska statsledningen säger att de nu är säkra på att angreppen är ett verk av Assads regering.

Den attack som USA planerar för är begränsad till några få dagar, kanske några tiotals mål och på distans med hjälp av kryssningsrobotar, säger amerikanska regeringskällor till medier i USA.

Målet uppges inte vara att störta Assad-regimen, att slå ut de kemiska vapnen eller ens krossa den konventionella stridsförmågan.

– Som jag ser det finns två syften. Det ena är att markera att det är oacceptabelt att använda kemiska stridsmedel. Det andra är att USA måste stå vid sitt ord att "den röda linjen" är passerad. Om man inte gör någonting minskar naturligtvis USA:s trovärdighet, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert.

Syriens FN-ambassadör Bashar al-Jaafari avfärdar anklagelserna om att regimen ska ha använt kemiska vapen. Han säger sig dessutom ha bett Ban Ki-Moon att sända experter att omedelbart utreda tre nya påstådda rebellattacker med kemiska vapen mot armén, rapporterar Reuters.

Tidigare i dag anklagade regimen västländer för att ha hjälpt "terrorister" använda kemiska vapen - och säger att samma vapen snart kommer att användas mot Europa.

– Vi upprepar att terroristgrupperna är de som har använt (kemiska vapen) med hjälp av USA, Storbritannien och Frankrike och detta måste stoppas, säger Syriens biträdande utrikesminister Faisal al-Miqdad enligt Reuters.

– Det betyder att dessa vapen snart kommer användas av samma grupper mot Europas folk.

Sverige har inte fått någon förfrågan om att delta i ett eventuellt ingripande, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till TT. Han "vill inte spekulera" kring hur Sverige skulle ställa sig till ett USA-lett ingripande utan FN-mandat.

I dagsläget finns inga indikationer på att president Obamas Sverigebesök inte blir av till följd av händelseutvecklingen. Förberedelserna fortgår, enligt Reinfeldt.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM