Tillfälligt stopp för massövervakning

UTRIKES

USA. Underättelsetjänsten NSA får inte övervaka amerikaners telefonsamtal - åtminstone inte under ett par dagars tid.

Men den republikanske senatorn Rand Pauls förhalning tros bara bli tillfällig.

För första gången sedan terrorattacken 11 september 2001 kan amerikaner ringa samtal utan att övervakas av NSA. De som applåderar förändringen kan tacka senatorn från Kentucky, Rand Paul.

Det var han som såg till att lagdelen i den så kallade Patriot Act kunde löpa ut klockan sex på morgonen svensk tid efter att ha bidragit till en maratondebatt som i sin tur gjorde att senaten inte kom överens om en lagändring.

En seger

– Det här är en seger, oavsett hur man ser på det. Den kan bli kortlivad, men jag hoppas att den banar väg för en rejäl debatt, sade Paul efteråt.

Även om han får stöd i vissa läger är också kritiken hård mot Pauls agerande. Senator John McCain anklagade Paul för att enbart jaga pengar till sin presidentkampanj och inte se till nationens säkerhet. CIA-chefen John Brennan påpekade att terrorister följer kongressens beslut noga och "Det här är inte något vi kan kosta på oss att göra nu".

Tydlig förklaring

Att det är just Rand Paul som är drivande finns det en tydlig förklaring till, menar Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

– Det här har varit hans linje en längre tid med individuella rättigheter och han anser att övervakningen är ett brott mot grundlagen. Det ska bli intressant att se om han nu väljer att driva frågan i en presidentsvalskampanj. För de allra flesta finns det ju viktigare frågor som ekonomin och arbetslösheten, säger han.

Rent praktiskt väntas nu omröstningen kring Patriot Act ske på onsdag i stället och då troligtvis gå igenom.

Frida Stranne, USA-forskare knuten till Halmstad högskola, ser ändå att Rand Pauls förskjutning av beslutet får en viss betydelse.

– När det gäller själva övervakningen kommer det bara att drabba systemet ett par dygn. Däremot har frågan fått en politisk aktualitet, säger hon.

TT: Kan den här frågan få någon som helst betydelse i Rand Pauls försök att bli Republikanernas presidentkandidat?

– Han försöker ju göra det till en stor politisk fråga som också kommer att tas upp under presidentvalskampanjen. Däremot kommer inte Rand Paul att vinna den kampen med den frågan. Det är inte något som är stort för gemene man.

TT