Putin lovar rysk kärnvapenrustning

UTRIKES

Ryssland. Efter att planerna om amerikansk utplacering av tunga vapen inpå Rysslands gränser blivit offentliga spänner Kremls starke man musklerna.

President Vladimir Putin lovar rysk kärnvapenupprustning - vilket i sin tur fördöms av Nato.

– Det här året kommer våra kärnvapenstyrkor att öka med över 40 nya interkontinentala ballistiska robotar som kommer att kunna övervinna alla, till och med de mest teknologiskt avancerade, robotförsvarssystemen, säger Putin vid öppnandet av en utställning om militär utrustning utanför Moskva, enligt Reuters.

Hans uttalande är ytterligare ett tecken på den försämrade säkerhetspolitiska situationen i Europa efter Rysslands annektering av Krimhalvön i mars i fjol.

Sveriges närområde

Ett annat sådant tecken var offentliggörandet i helgen om att USA planerar att permanent ställa upp stridsvagnar, stridsfordon för infanterienheter och andra tunga vapen för 3 000-5 000 amerikanska soldater i östra Europa och i Baltikum - Sveriges närområde. Den åtgärden sägs syfta till att avskräcka Moskva från ytterligare försök till expansion.

Ryssland kallade åtgärden för "den mest aggressiva handlingen sedan kalla kriget". Och Putin fortsatte på tisdagen:

– Så snart några hot kommer från en angränsande stat måste Ryssland reagera ändamålsenligt och genomföra sin försvarspolitik på ett sådant sätt som neutraliserar ett hot, säger Putin.

– Det är Nato som kommer till våra gränser och inte vi som rör oss någonstans, fortsätter han.

Utrikesdepartementet i Moskva brännmärkte också åtgärden som destabiliserande i ett uttalande i måndags.

Hårda ordalag

Nu är det Natos tur att med hårdföra ordalag fördöma Putins kärnvapenutspel med samma argument, skriver AFP.

– Det här nukleära sabelskramlet från Ryssland är oberättigat. Det är destabiliserande och det är farligt. Det är något vi tar itu med, och det är också en av orsakerna till att vi nu ökar beredskapen, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg.

– Vi svarar genom att säkerställa att Nato också i framtiden är en allians som tillhandahåller villkoren för skydd av alla allierade mot fienden.

TT