Diktator tar världsrekord från Google

UTRIKES

Turkmenistan. Turkmenistans narcissistiskt lagde diktator Gurbanguly Berdymuchammedov har gjort det igen. Han lät 4 166 personer bilda en kör som sjöng en tonsatt dikt, skriven av presidenten själv. Därmed har han tagit världsrekordet från Googles anställda.

Skönsjungandet av hymnen "Framåt, bara framåt mitt kära Turkmenistan" skedde i en enorm jurt, regionens berömda runda nomadtält. i turkmensk tv:s inslag framgår, enligt nyhetsbyrån AFP, att sångarna också på sätt och vis kunde njuta av landsfaderns närvaro. Han sågs på en storbildsskärm, spelande synthesizer och sjungande tillsammans med sina undersåtar.

Guinness rekordbok har för AFP bekräftat att framträdandet klassas som det med flest personer som sjunger en sång i kanon. Det tidigare rekordet sattes så sent som i september, då 3 798 Google-anställda i Dublin sjöng Pharrell Williams "Happy".

Berdymuchammedov kom till makten 2007 i den centralasiatiska före detta Sovjetrepubliken. De mer progressivt lagda hoppades att det skulle innebära något annat än den tidigare presidenten Saparmurat Nijazovs bisarra kult över sig själv.

Men inte heller Berdymuchammedov visade sig vara blygsam. I maj lät han i huvudstaden Asjchabad avtäcka en 21 meter hög installation, kallad "Beskyddaren". Statyn högst upp är täckt med 24 karats guld och föreställer Berdymuchammedov själv, till häst och med en duva i handen.

TT