Zimbabwe hoppas på kinesiska pengar

UTRIKES

Zimbabwe. Den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök i Zimbabwe är det första av en världsledare på flera år. Besöket är tänkt att ytterligare fördjupa ländernas handelsrelationer.

Xi Jinping togs emot på flygplatsen av den omstridde 91-årige presidenten Robert Mugabe och flera hundra barn som viftade med kinesiska och zimbabwiska flaggor.

I det av västvärlden isolerade Zimbabwe finns förhoppningar om kinesiska löften om investeringar i elnät och vägar.

– Det här besöket ger en signal till kinesiska investerare att Zimbabwe är en säker destination för deras investeringar, sade landets finansminister Patrick Chinamasa till AFP.

Kina har sedan tidigare investerat i såväl gruvdrift som infrastruktur i Zimbabwe och är landets största köpare av tobak. Kinesiska pengar ligger även bakom bygget av landets nationalstadion och största köpcentrum.

Robert Mugabe, som av många länder anklagas för att ha inskränkt de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe, är mindre kontroversiell i Kina. I oktober tilldelades han "Konfucius fredspris", en relativt ny utmärkelse som marknadsförs som Kinas motsvarighet till Nobels fredspris.

Efter Zimbabwe styr Xi kosan till Johannesburg i Sydafrika för att delta i det kinesisk-afrikanska toppmötet Focac.

Kinesiska investeringar i Afrika har på grund av vikande efterfrågan i Kina sjunkit med 40 procent under 2015.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM