Afghanerna förlorar snart hoppet

UTRIKES

Afghanistan. Ekonomisk kris. Allt fler civila dödsoffer. En utvandring som dränerar landet på utbildade unga män.

Det Afghanistan som president Ashraf Ghani lämnar för att besöka Sverige är ett land där många är på väg att ge upp hoppet.

– Trots ett konstant pågående, lågintensivt krig har det funnits en väldigt stark framtidstro i Afghanistan. Men under det senaste året har den vänt till pessimism, säger Klas Bjurström på Svenska Afghanistankommittén.

När majoriteten av de utländska styrkorna drogs tillbaka vid årsskiftet stod det krigshärjade Afghanistan för första gången på 13 år på egna ben med en folkvald president.

Men Ashraf Ghani har sedan valet 2014 varit indragen i en utdragen maktstrid, där han tvingades dela makten med rivalen Abdullah Abdullah, som tilldelades en nybildad chefsministerpost. Ett och ett halvt år efter valet har man inte lyckats enas om någon kandidat till försvarsministerposten.

– Ghani är väldigt ambitiös, välutbildad och har visioner. Men den utdragna valprocessen har gjort honom svag, säger Klas Bjurström.

Fler civila dödas

Antalet civila offer i striderna var under 2014 de högsta på flera år och utvecklingen har fortsatt i år. Trots att talibanerna är djupt splittrade lyckades de till mångas förvåning inta staden Kunduz i slutet av september.

– Det visade att den afghanska armén inte ens förmår att försvara stora städer.

Under klimatkonferensen i Paris har Afghanistan och Pakistan enats om att fortsätta de omstridda fredssamtalen med talibanerna. Men något som ytterligare komplicerar situationen är rapporterna om Islamiska statens (IS) närvaro i landet - enligt FN finns terrorrörelsen i 25 av 34 provinser.

– De har varit grymmare och gått på civilbefolkningen på ett annat sätt. Folk är räddare nu och det är väldigt många som vill lämna landet.

Flyr landet

Under första halvan av 2015 var en femtedel av de 800 000 människor som korsade Medelhavet afghaner, enligt FN. Den dramatiska ökningen av antalet flyktingar lär också stå högt på agendan när Ashraf Ghani möter statsminister Stefan Löfven på fredag.

– Afghanistan är rädd för den "brain drain" som uppstår när så många lämnar landet. Det är framförallt de med lite mer resurser som har möjlighet att göra det, vilket är ett allvarligt hot mot landets utveckling, säger Klas Bjurström.

Samtidigt har stora framsteg gjorts, framförallt när det gäller människors tillgång till sjukvård och utbildning. Inte minst för flickor och kvinnor, som levt under hårt förtryck.

– Att antalet flickor i skolan har tiofaldigats det senaste decenniet, liksom att mödradödligheten sjunker, är tydliga förbättringar, säger Klas Bjurström.

FAKTA

Ashraf Ghani

Född 1949 i provinsen Logar i en pashtunsk familj.

Blev landets president i september 2014, efter att ha tjänstgjort som finansminister samt arbetat med överlämnandet av säkerhetsansvar från Natostyrkorna till afghanska myndigheter.

Har läst vid American University i Beirut i Libanon och har en doktorsexamen i antropologi från Columbia University i New York.

Gift med Rula Ghani. Paret har en dotter och en son.

Undervisade i USA under Sovjetunionens ockupation av Afghanistan, och har arbetat för Världsbanken. Efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001 kommenterade han utvecklingen i Afghanistan hos bland andra tv-kanalerna BBC och CNN. Blev rådgivare till FN:s Afghanistansändebud Lakhdar Brahimi efter att talibanerna störtats.

TT