Jemens regering ombildad

UTRIKES

Jemen. Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi ombildade på tisdagen sin regering. Han utsåg ny utrikesminister och inrikesminister efter tecken på osämja i det krigshärjade landets regering.

Det sker vid en tidpunkt då regeringsstyrkor kämpar för att driva bort de Iranstödda Huthirebellerna ur den sydvästliga provinsen Taez, vilket ses som avgörande för att kunna återta huvudstaden Sanaa.

Abd ul-Malek al-Mikhlafi, som leder regeringens fredsförhandlare, svors in som utrikesminister. Han ersätter Riad Yassin, som sägs ha goda relationer med Hadi men inte med premiärminister Khaled Bahah.

– Ombildningen sker huvudsakligen för att ersätta Yassin som hade meningsskiljaktigheter med Bahah, säger en källa närstående premiärministern.

General Hussein Arab utsågs till inrikesminister. Han ersätter general Abdo al-Huzeifi, som blir chef för landets underrättelsetjänster.

Hadi utnämnde också en transportminister, Salah al-Shanfara, men denne avsade sig posten med hänvisning till att han leder en sydjemenitisk rörelse.

– Vi är i revolution och accepterar inga poster, sade han.

Sydjemen var självständigt från 1967 efter det brittiska kolonialstyret och fram till 1990 då det gick samman med Nordjemen.

TT-AFP