USA uppmanas utreda tortyrbrott

UTRIKES

USA. Human Rights Watch uppmanar president Barack Obama att låta utreda om 21 tidigare tjänstemän, däribland förre presidenten George W Bush, begick tjänstefel när CIA torterade fängslade terrormisstänkta.

Människorättsorganisationen HRW kritiserar i en 153-sidig rapport att de inblandade i underrättelsetjänsten CIA:s hemliga tortyrprogram för fångar efter 11 september-attackerna inte har ställts inför rätta.

I rapporten påpekas att uppgifterna om CIA:s förhörsprogram, som offentliggjordes av ett senatsutskott i december 2014, bjöd på tillräckliga bevis för att Obama-administrationen skulle kunna starta en utredning.

– Ett år efter senatens tortyrrapport har Obama-administrationen inte inlett nya brottutredningar om CIA:s tortyr. Utan brottsutredningar, som skulle eliminera tortyr som ett politiskt alternativ, kommer Obamas eftermäle för alltid att vara befläckat, säger HRW-chefen Kenneth Roth i ett uttalande.

Bland dem som skulle beröras av en utredning finns förre vicepresidenten Dick Cheney, förre CIA-chefen George Tenet, förre justitieministern John Ashcroft och nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice.

Tidigare tjänstemän i Bush-administrationen och Republikanerna har hävdat att CIA använde "förstärkta förhörstekniker" som inte omfattade tortyr.

TT