Kritik mot grekisk flyktinghantering

UTRIKES

Flyktingkrisen. Missnöjet växer med hur Grekland sköter inflödet av flyende och migranter.

Samtidigt har Slovakien vänt sig till EU-domstolen för att stoppa EU:s omfördelning av asylsökande.

– Vi kräver att domstolen slår fast att beslutet om att införa obligatoriska kvoter är ogiltigt. Jag anser att kvoterna är meningslösa och tekniskt omöjliga. Våra ord bevisas dessutom - kvoterna har blivit ett fiasko, sade premiärminister Robert Fico till journalister i Bratislava på onsdagen, enligt AFP och Reuters.

Hittills har bara drygt 150 asylsökande flyttats från Grekland och Italien i enlighet med omfördelningen.

Grekland pressas samtidigt hårt av växande missnöje över landets flyktinghantering från olika håll inom EU. Enligt belgiska tidningen Le Soir har hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis brevledes till chefen Jean-Claude Juncker kallat förhållandena för "oacceptabla". Enligt Le Soir ska det till och med ha diskuterats om det går att stänga av Grekland ur Schengensamarbetet för att sätta press på landet.

I EU-parlamentet kräver liberale gruppordföranden Guy Verhofstadt att premiärminister Alexis Tsipras infinner sig för att förklara varför inte Grekland ber om mer hjälp.

– Greklands gräns är EU:s yttre gräns. Vi kan inte ha en Schengenzon där den yttre gränsen är en schweizerost, sade Verhofstadt på onsdagen.

FAKTA

EU:s omfördelning

EU:s inrikes- och justitieministrar har vid två tillfällen i somras och i höstas enats om en omfördelning av totalt 160 000 asylsökande som redan anlänt till EU, som ett sätt att avlasta trycket på Grekland och Italien.

Ett första beslut gällde en frivillig omfördelning av 40 000 personer. Beslut nummer två var en obligatorisk fördelning av totalt 120 000. Slovakien, Ungern, Tjeckien och Rumänien blev nedröstade när ministrarna fattade sitt beslut. Efteråt har även Polen - efter ett regeringsskifte i oktober - aviserat sitt motstånd mot fördelningen.

TT