Blodig räd mot Boko Haram

UTRIKES

Kamerun. Kameruns armé har dödat ett 100-tal Boko Haram-anhängare och fritagit en stor gisslangrupp, enligt landets regering.

Den nigeriska jihadistgruppen är under press och tecken på försvagning finns.

– En speciell upprensningsaktion från den 26 till 28 november mot Boko Haram-krigare i gränsområdet mot Nigeria neutraliserade över 100 jihadister, sade Kameruns försvarsminister Joseph Beti Assomo i den statliga radion på onsdagen enligt AFP.

I operationen ska armésoldaterna ha befriat cirka 900 tillfångatagna personer och beslagtagit vapen, ammunition samt IS-flaggor. Boko Haram svor tidigare i år trohet till den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

Exakt var räden skedde längs gränsen till den västliga grannen Nigeria framgick inte. Det var också oklart om några av de i fjol hundratals bortförda nigerianska skolflickorna ingår i den fritagna gruppen.

Mest dödliga

Ingen oberoende information bekräftar uppgifterna om aktionen i gränsområdet, dit medier inte har tillträde. Vissa säkerhetskällor kan dock via telefon bekräfta att insatser skett, men inte regeringens uppgifter om antalet dödade och befriade.

Insatsen blev känd sedan minst fyra människor dödats i två självmordsattacker i norra Kamerun, där Boko Haram slagit till flera gånger på sistone.

FN:s flyktingorgan betraktar gränsområdet mellan Nigeria, Tchad, Niger och Kamerun som en krigszon. Men ländernas insatser mot Boko Haram har under året blivit större och bättre samordnade, enligt Hans Brun, forskare med fokus på kontraterrorism, vid King's College i London:

– Boko Haram är under viss press, men det är fortfarande en väldigt stark organisation. Det är en av de dödligaste och farligaste terrorgrupperna i världen just nu.

En del av IS

Terrordåden och attackerna som utförs av Boko Haram präglas, liksom när det gäller IS, av ett mer urskillningslöst våld än terrorgrupper som al-Shabab och al-Qaida. Hans Brun ser Boko Haram som en del av IS.

– De har till och med bytt namn till Islamiska statens provins i västra Afrika och är väldigt nära IS, säger han till TT.

Henrik Angerbrandt, forskare på Nordiska Afrikainstitutet, ger en något annan bild.

– Kopplingen till IS är så vitt jag kan bedöma inte speciellt stark i nuläget. Man ändrade namn i mars, när man börjat tappa territorium, men det har inte gett något genomslag och man ser ingen ökad kapacitet.

Trots att Boko Haram enligt Henrik Angerbrandt försvagats både organisatoriskt och militärt, räknar han med att jihadiströrelsen fortsätter sin bombkampanj, dåd som inte sällan utförs av kvinnor och främst riktas mot civila mål som marknader.

FAKTA

Bakgrund: Boko Haram

Sedan den radikala islamistgruppen Boko Haram tog upp vapen 2009 har över 17 000 människor dödats och mer än 2,6 miljoner tvingats på flykt.

Målet är att införa en islamisk stat.

Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Rörelsen har tidigare kopplat greppet om de nordöstra delarna av Nigeria, och utfört flera dödliga attacker i Tchad, Kamerun och Niger. De fyra länderna har tillsammans med Benin satt ihop en styrka på 8 700 personer som ska bekämpa extremisterna.

Boko Haram förde bort 276 nigerianska skolflickor i april 2014, vilket uppmärksammades över hela världen. Flickorna är fortfarande borta.

Utöver kidnappningen av skolflickorna finns ytterligare 38 kända fall där kvinnor och flickor förts bort av Boko Haram och sedan tvingats till arbete och äktenskap

TT-AFP-Reuters