Ryssland: Turkiet köper IS-olja

UTRIKES

Turkiet. Turkiet sägs vara storkonsument av olja från Islamiska staten (IS). Landets president och hans familj ska dessutom i högsta grad vara inblandade.

Anklagelserna kommer från ryskt håll och spär ytterligare på de frostiga relationerna mellan de båda länderna.

Efter Turkiets nedskjutning av ett ryskt stridsflygplan förra veckan har relationen mellan de två länderna försämrats radikalt. De lär knappast bli bättre av det uttalande som Rysslands biträdande försvarsminister Anatolij Antonov gjorde vid en presskonferens i Moskva.

– Utifrån den information vi har ska president Erdogan och hans familj vara inblandade i den här kriminella handeln. Turkiet är den huvudsakliga konsumenten av den här oljan som stulits från de legitima ägarna Syrien och Irak, hävdade Antonov.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, kommenterade anklagelserna med att "ingen har rätt att förtala Turkiet med anklagelser om att landet köper olja från Islamiska staten". Han påtalade också att han lämnar in sin avskedsansökan i fall anklagelserna kan bevisas.

Som bevis ska Ryssland ha satellitbilder som visar hur oljelastbilar kör från IS-kontrollerade områden till Turkiet. Enligt Antonov ska en "pipeline av lastbilar" föra in oljan i Turkiet.

Rysslands president, Vladimir Putin har tidigare anklagat Turkiet för att nedskjutningen av ett ryskt stridsflygplan var för att "skydda oljetillförseln till turkiskt territorium".

TT-Reuters-AFP