Snabb avspisning av katalanskt krav

UTRIKES

Spanien Katalonien. Den spanska författningsdomstolen upphäver en resolution i Kataloniens parlament om självständighet. Onsdagens väntade beslut viftas bort av den katalanska regeringen.

Turerna om Kataloniens framtida status fortsätter på den inslagna kompromisslösa vägen. Efter regionvalet den 27 september beslutade den vinnande koalitionen för självständighet ihop med ett radikalt vänsterparti att processen mot ett eget land ska klaras av på 18 månader.

Den 9 november antog det katalanska parlamentet en resolution om att börja med att skapa egna system för socialtjänst och skatter. Texten talade också om ett "suveränt" Katalonien som inte är föremål för beslut i "spanska institutioner".

Skuggar valet

Som ett brev på posten vände sig Spaniens konservativa regering till författningsdomstolen att få den katalanska resolutionen ogiltigförklarad. Det skedde också, om än temporärt innan domstolen knådat sig igenom juridiken.

På onsdagen kom det formella enhälliga beslutet och sällan eller aldrig har domstolen agerat snabbare; den hade fem månader på sig men tog bara tre veckor på sig. Domstolens ordförande ville ha saken avgjord innan valrörelsen startar på fredag inför det spanska parlamentsvalet den 20 december, som den katalanska frågan i hög grad kastar sin skugga över.

Värdet "noll"

Domstolen konstaterar att resolutionen "bryter mot konstitutionella normer" som försvarar den spanska nationens enighet. Premiärminister Mariano Rajoy kunde inte vara nöjdare med utslaget:

– För majoriteten av spanjorerna, som tror på Spanien i nationell suveränitet, är detta storligen glädjande, sade han enligt AFP.

I Barcelona förklarade Neus Munté, talesperson för Kataloniens regering och tillförordnad vice regionpresident, att författningsdomstolens legitimitet är noll. Hon kallade beskedet från Madrid "förutsägbart politiskt" - men höll samtidigt dörren öppen för förhandlingar med centralregeringen om innehållet i 9 november-deklarationen.

FAKTA

Opinionen i Katalonien

En opinionsmätning publicerad på onsdagen visar att 48,2 procent är emot självständighet för Katalonien medan 46,6 procent är för.

Motsvarande siffror förra månaden var 47,8 procent (mot) och 46,7 procent (för).

Källa: AFP

TT