Klart brittiskt ja till flyganfall i Syrien

UTRIKES

Syrien. Storbritanniens parlament röstade för flyganfall mot Islamiska staten i Syrien. 397 ledamöter röstade för och 223 röstade emot.

Därmed gick den konservative premiärminister David Cameron segrande ur den politiska striden. I månader har han försökt övertyga parlamentet om att sätta in brittiska stridsflygplan för att bekämpa Islamiska staten (IS) i Syrien.

Han fick med sig tillräckligt många Labourledamöter i underhuset. Oppositionspartiets ledamöter hade fått tillåtelse att samvetsrösta.

Överhängande hot

Av Labour-ledamöterna röstade 57 med regeringen och 140 emot. Bland dem som röstade emot var besvikelsen stor. Regeringen anklagades för att sakna strategi för Syrien-insatsen och för att begå ett allvarligt misstag.

Utrikesminister Philip Hammond avslutade debatten genom att säga att Islamiska staten "utgör ett överhängande hot mot Storbritannien och brittiska medborgare" och att syftet med flygbombningarna är att hindra dem.

Inför omröstningen hade debatten varit hätsk i parlamentet.

– Frågan lyder så här: jobbar vi tillsammans med våra allierade för att degradera och förinta det här hotet... eller lutar vi oss tillbaka och väntar på att de ska attackera oss, sade Cameron när han tidigare i dag öppnade en flera timmar lång debatt i representanthuset inför den väntande omröstningen.

Cameron anser att brittiskt bombflyg, som sedan ett år bekämpar IS ställningar i Irak, också ska anfalla terrorrörelsen inne i Syrien i stället för att använda "underleverantörer" i andra länder till att försvara nationens säkerhet.

Corbyn fördröjde

Valet i september av den övertygade fredsaktivisten Jeremy Corbyn som Labourledare försvårade Camerons planer. Men premiärministern ser nu ut att få sin vilja igenom sedan Corbyn gett sina partikamrater klartecken att följa sitt samvete och rösta som de vill.

– Vi måste svara på förfrågan från våra allierade. De åtgärder vi föreslår är lagliga, nödvändiga, och är vad som måste göras för att vårt land ska förbli säkert, sade Cameron.

"Ogenomtänkt"

Han avfärdar att brittiska bombningar skulle öka risken för terrordåd på hemmaplan.

Corbyn höll i debatten fast vid sin linje och tog avstånd från Camerons "ogenomtänkta krigshets". Han hänvisade till impopulära brittiska interventioner i utländska konflikter de senaste 15 åren.

Utanför Westminster hölls hela kvällen en demonstration mot flygbombningarna

Tysklands regering tillkännagav i tisdags sitt stöd till den US-ledda alliansen mot IS i Syrien. Det tyska parlamentet väntas på fredag godkänna planerna på bland annat en omfattande spaningsinsats.

USA ska använda specialstyrkor i Syrien för att genomföra räder, befria gisslan, samla underrättelser och fånga IS-ledare. I ett första skede rör det sig om bortåt 100 kommandosoldater, uppger överste Steve Warren.

Även Sverige förbereder någon form av insats.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM