Brittisk bombattack i Syrien

UTRIKES

Syrien. Brittiska Tornadostridsplan har bombat mål i Syrien. Angreppen skedde bara timmar efter att det brittiska underhuset sagt ja till att landet ska delta i flygbombningarna mot terrorgruppen Islamiska staten (IS) i det krigshärjade landet.

Efter onsdagskvällens omröstning i parlamentet i London, då 397 ledamöter i underhuset röstade för och 223 emot bombningarna, sågs fyra Tornadobombare lyfta från landets flygvapenbas på Cypern.

En regeringskälla i Storbritannien bekräftar att luftangrepp har utförts i Syrien. Men källan avstår från att kommentera vilka mål som angreps.

Efteråt återvände Tornadoplanen till basen på Cypern.

Inte förvånande

Stefan Ring, militärstrategisk analytiker och tillika generalsekreterare vid Allmänna Försvarsföreningen, kommenterar bombningen:

– Det är inte speciellt förvånande. Med utvecklingen och terrorattentatet i Paris kände britterna att man var skyldiga att agera för att stödja den framställan som president Hollande gjort.

– Sedan tillför inte just den här typen av flygplan något specifikt. Det är snarare ett viktigt politiskt initiativ än militärstrategiskt.

Brittiska premiärministern David Cameron var nöjd med parlamentets tydliga ja till att inleda flygräderna.

– Jag tror att underhuset har fattat rätt beslut för att Storbritannien ska vara säkert, sade han.

Klartecknet för att starta bombkampanjen kom efter en mer än tio timmar lång och känsloladdad debatt.

Verklig skillnad

Cameron sade att vapen som brittiska högprecisionsrobotar kan komma att innebära en verklig skillnad i Syrien, genom att de kan användas mot IS högkvarter i al-Raqqa och dess oljeverksamheter.

Frankrike och USA flygbombar redan mot IS-mål i Syrien, och USA:s president Barack Obama välkomnade det brittiska beskedet.

Ryssland har också inlett en bombkampanj, men den sker främst för att stödja den syriska regimen och president Bashar al-Assad som västländerna vill få bort från makten.

TT