Regeringen irriterad på östländer

UTRIKES

Flyktingkrisen. Slovakien trotsar asylfördelning. Ungern annonserar mot flyktingar. Polen stoppar avtal om rättigheter för homosexuella.

EU-länderna i den så kallade Visegrad-gruppen får Sveriges regering att sucka tungt.

I onsdags kom besked om att Slovakien går till EU-domstolen för att stoppa EU:s omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien.

– Ett djupt osolidariskt agerande, kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S), på plats i Bryssel för att möta sina kollegor i dagarna två.

På torsdagen uppgav också Ungern att man går till domstolen. Och fyllde dessutom i med en kampanj med helsidor i landets tidningar med budskap som att "Kvoterna ökar terrorhotet" och "Vi vet inte hur många gömda terrorister som finns ibland dem", rapporterar AFP.

– Jag tycker inte det är värdigt en europeisk medlemsstat att agera på det sättet, säger Johansson.

Stoppat förslag

Till det kan läggas en gemensam ungersk-polsk fällning på torsdagen av ett förslag som syftar till att domstolar ska kunna genomföra bodelningar på likvärdigt sätt, oavsett om det handlar om samkönade äktenskap eller partnerskap och oavsett om landet accepterat sådana eller inte.

– Det är inte så att EU hade tänkt tvinga något land att acceptera samkönade äktenskap eller registrerade partnerskap. Vi sade bara det att om vi hamnar i en sådan situation i ett land att ett par vill separera så måste era domstolar också kunna hjälpa till. Det tycker jag är det minsta man kan begära, säger Johansson.

Efter fyra års förhandlingar och en allmänt accepterad kompromiss på bordet blev det ändå blankt nej.

– Polen kan inte acceptera att deras domstolar skulle befatta sig överhuvudtaget med den typen av bodelningar. De vill i praktiken förbjuda sina domstolar att göra det, säger en tydligt besviken Johansson.

Visegrad-länder

Polen, Ungern och Slovakien ingår tillsammans med Tjeckien i den så kallade Visegrad-gruppen - en kvartett som ofta är på tvärs med resten av EU.

– Om det här EU-samarbetet ska kunna vara effektivt i stort så måste ju alla länder visa konstruktivitet och vara beredda på att rucka på sådant som man egentligen inte har velat göra tidigare. Man måste ha kompromissvilja - och där har det brustit från en del av de här länderna, konstaterar Morgan Johansson.

FAKTA

Visegrad-länderna

Visegrad-gruppen är ett löst sammanhängande samarbete mellan EU-länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Tillsammans har länderna 65 miljoner invånare och en sammanlagd BNP som inom EU bara överträffas av Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien.

Gruppen startades i december 1991 med ett toppmöte mellan ländernas dåvarande ledare i staden Visegrad vid Donau i norra Ungern. Gruppen fick därmed även en historisk koppling då ett möte mellan regionens kungar - Johan den blinde av Böhmen, Karl I Robert av Ungern och Kasimir III av Polen - hölls på samma ställe år 1337.

Bryssel, TT:s korrespondent