Politiska efterspel till skottdåden

UTRIKES

USA. Upprörda demokrater kräver skärpta vapenlagar. Ledande republikaner hyllar polisinsatsen och ber för offren.

De politiska utspelen är många efter masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien.

"Jag vägrar att acceptera detta som normalt. Vi måste handla för att stoppa det vapenrelaterade våldet nu", skrev presidentaspiranten Hillary Clinton på Twitter.

Hennes medtävlare Bernie Sanders säger att "detta motbjudande och sanslösa vapenvåld måste upphöra".

Tyst minut

Barack Obama har tidigare uttryckt ilska över de återkommande skol- och kyrkskjutningarna i USA. I en intervju med tv-kanalen CBS efter dådet efterlyste Obama "förnuftiga vapenlagar" och manade kongressen att godkänna en lag som hindrar individer på underrättelsetjänstens flygförbudslista från att köpa vapen.

"Vi får aldrig tänka att det här är något som bara händer. . . för det händer inte lika ofta i andra länder", säger Obama i ett uttalande.

Fastighetsmagnaten Donald Trump, som leder den republikanska kampen om partiets presidentkandidatur inför nästa års val, hyllade polisens insats och höll en tyst minut för offren när han kampanjade i Virginia, rapporterar flera medier. Hans tal berörde dock inte landets vapenlagar. Hans medtävlare sände sina böner till offren och deras anhöriga.

I grundlagen

Republikanerna brukar allmänt ses som det parti som förordar rätten att bära vapen, en rätt som slås fast i det andra tillägget till USA:s författning som antogs 1791.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav. Det är ofta dessa som avses när politiker talar om tuffare vapenlagar. Sannolikt kommer frågan att få stor uppmärksamhet i kampanjerna inför presidentvalet 2016.

2011 uppgav 47 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

FAKTA

De äger skjutvapen i USA

47 procent av alla vuxna amerikaner uppgav 2012 att de har ett skjutvapen i sitt hem eller på sin mark. Det var en ökning med sex procentenheter från 2010 och den högsta andelen sedan 1993.

Det är vanligast att äga ett vapen i den amerikanska södern (54 procent) och i Mellanvästern (51 procent). I delstaterna på östkusten har 36 procent ett vapen i sitt hushåll och på västkusten finns vapen hemma hos 43 procent av befolkningen.

46 procent av männen och 23 procent av kvinnorna säger att de personligen äger ett skjutvapen.

Källa: Gallup

TT