Masskjutningar har blivit vardag

UTRIKES

USA. Masskjutningarna har blivit vardag i USA. Det dödliga våldet är ständigt närvarande och har sakta normaliserats.

– Jag önskar att jag skulle kunna säga att jag blev överraskad, säger amerikanen David Landes som är bosatt i Stockholm.

Skjutningarna avlöser varandra, men något med skottdådet i San Bernardino i Kalifornien fick många människor att ändå reagera starkt.

– Jag är frustrerad, ledsen och förvirrad. Det känns som om jag inte längre kan förstå varför skjutningarna bara fortsätter, säger Landes.

Pågående scenario

Han är inte ensam om att ha vant sig vid det utbredda dödliga våldet. I USA är det numera vanligt att människor övas i vad som sker vid ett skottscenario, på samma sätt som de övar inför bränder.

– Vi har haft säkerhetsövningar där vi tränat på vad vi ska göra om någon började skjuta på mitt kontor flera gånger, säger Gabriel Hayes som jobbar som jurist i New York.

Han fick då lära sig att lyssna till varifrån skotten kommer, att mobilen alltid ska vara ljudlös och hur man ska tänka när man gömmer sig undan skytten. Amerikanerna har under de senaste åren vant sig vid de dödliga masskjutningarna.

– Det är lågintensivt, ständigt pågående scenario som människor lärt sig att leva med, säger Frida Stranne, forskare knuten till Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Månatliga säkerhetsövningar

Svenskan Ulrika Lundin bor sedan ett par år tillbaka i USA och utbildade sig till skolpsykolog i Texas. Då hölls säkerhetsövningar i skolan där hon praktiserade.

– Första gången var jag i ett rum med annan skolpsykolog när hon låste alla dörrar, stängde fönster och drog för gardinerna samtidigt som hon ropade "sätt dig ned". Jag var nog den enda som egentligen var rädd. För barnen var det naturligt, ungefär som ett brandlarm.

Övningarna hålls en gång i månaden och måste utföras helt korrekt av skolan.

– Då ska man inte öppna dörren för någon, inte ens om de säger att det är polisen. Gör någon det kan skolan få en anmärkning, säger hon.

Skolorna följer också strikta säkerhetsregler, berättar hon med dubbla dörrar där inga obehöriga ska kunna komma in och du som besökare måste kunna identifiera sig.

– Barnen vaggas in i tron att samhället ser ut så här och risken är att de slutar ställa kritiska frågor om vapen, säger Frida Stranne.

TT