Mängder med ammunition hos brottspar

UTRIKES

USA. Syed Farook och Tashfeen Malik lämnade sin bebis, åkte till personalfesten och dödade 14 personer. Motivet till dådet i kaliforniska San Bernardino är fortfarande oklart.

Polis har hittat bomber och mängder med ammunition hos paret.

Förutom dödsoffren skadades 21 personer. För minst två av dem är tillståndet kritiskt, uppger sjukhuset där fem vårdas.

Utredningen har tagits över av federal polis och enligt president Barack Obama är det fortfarande inte klarlagt vad som drev det unga paret att utföra dådet.

– Det är möjligt att det var terrorrelaterat, men det är också möjligt att det var relaterat till arbetsplatsen, sade USA:s president Barack Obama på en presskonferens.

Tolv rörbomber

Polischef Jarroud Burguan i San Bernardino berättade att polis hittat tolv rörbomber och 5 000 kulor i en räd i en bostad i Redland som kopplas till paret. Burguan konstaterade också att de två brottslingarna varit utrustade med en stor mängd ammunition vid dådet. I skottlossning med polis avfyrade paret 76 skott, medan polis sköt 380 skott, enligt polischefen. I flyktbilen hade de dessutom ytterligare 1 600 kulor. De fyra vapen som användes hade köpts legalt.

Obama anser att lagstiftarna måste ta sitt ansvar och göra det svårare för individer som planerar liknande dåd att få tillgång till vapen.

– Just nu är det för enkelt, sade han.

Förövarnas familj har svårt att förstå motivet till attacken.

– Varför skulle han göra något sådant? Jag har ingen aning, jag är i chock själv, säger Syed Farooks svåger, enligt Reuters.

Lämnade bebis

28-årige Syed Farook var offentliganställd miljöinspektör i San Bernardino. På onsdagen deltog han i en fest i en konferenslokal med personal från sin avdelning. Farook lämnade festen men återvände senare tillsammans med sin fru, 27-åriga Tashfeen Malik, och öppnade eld med automatkarbiner.

Paret hade lämnat sin sex månader gamla bebis hemma hos Syed Farooks mamma och sagt att de skulle besöka en doktor.

Några timmar efter angreppet hamnade de i skottväxling med polisen och dödades.

Planerat dåd

Farooks svåger fördömer tillsammans med den muslimska rättighetsgruppen Cair skjutningarna. Syed Farook ska ha varit praktiserande muslim, men inget tyder på att han ska ha radikaliserats före dådet.

– Han lämnade festen tidigare under omständigheter som beskrivits som upprörda eller något av den naturen, säger polischefen Jarrod Burguan, enligt AFP.

Burguan tror dock inte att beslutet att utföra attacken togs i stundens hetta.

– Baserat på det vi sett, och hur de var utrustade, måste det ha varit någon grad av planering bakom detta, säger han.

I attacken använde paret förutom automatkarbiner även mindre handeldvapen och placerade ut sprängladdningar som polisen senare desarmerade.

FAKTA

Skottdåd i USA

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21 000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

TT